Iarna a debutat de ceva timp, si odata cu ea au inceput sa apara si problemele cauzate de vremea rece si umeda. E sezonul in care apar sau se agraveaza majoritatea afectiunilor respiratorii, dar si sezonul in care creste incidenta cazurilor de colica.
Necesarul energetic pentru cai creste in aceasta perioada, pentru a-si putea mentine temperatura corporala. Cand temperatura exterioara scade sub 0°C, calul are nevoie de cantitati semnificative de energie pentru a reusi sa-si mentina temperatura corporala. Pentru fiecare grad care scade sub zero, e necesara o crestere cu 1% a energiei digestibile. Vantul, umiditatea , caii care nu au parul suficient de dezvoltat, accentueaza senzatia de frig. Pentru a furaja corespunzator un cal in aceasta perioada si pentru a reduce la maxim afectiunile care apar in acest sezon, sunt cativa factori indispensabili: apa, fibrele si nutrientii esentiali.
Fibrele
Odata cu racirea vremii, caii au nevoie de cantitati crescute de energie, cum am mai spus si anterior. Cea mai buna sursa de energie pentru cai e cea obtinuta din fibre. Fibra este un lant lung format din molecule de zaharuri care alcatuiesc celuloza si hemiceluloza din celulele plantelor. Cea mai buna sursa de fibre pentru cai e fanul. Dar cum poate produce fanul caldura?
In primul rand prin digestia celulozei. Dar pentru a degrada (digera) celuloza, caii au nevoie de niste bacterii, care se afla in intestinul gros – cecum si colon. Metoda prin care aceste bacterii comensale din cecum si colon degradeaza celuloza se numeste fermentatie. Pentru realizarea unei fermentatii de calitate, fibra trebuie sa fie suficient de bine inmuiata in apa ( de aceea e important sa stimulam calul sa bea suficienta apa – o sa vedem putin mai incolo cum). Prin fermentatie rezulta produse reziduale, dar si o cantitate semnificativa de caldura, care traverseaza peretele intestinului si apoi e absorbita de organism. Printre substantele reziduale se afla si acizi cu catena scurta sau acizi grasi volatili. Acestia se absorb prin cecum si ajung la nivelul ficatului unde sunt utilizati in metabolismul grasimilor.
Introducerea in hrana a unor suplimente care contin probiotice duce la imbunatatirea considerabila a digestiei fibrelor.
Al doilea mecanism care produce caldura e reprezentat de oxidarea grasimilor vegetale (grasimi care se gasesc de asemenea in fibre).
Spre deosebire, consumul de furaje concentrate (grane) , datorita unui alt tip de digestie, nu produce caldura. Prin digestia granelor, care contin in principal carbohidrati, se elimina in principal zaharuri si proteine. Pentru a descompune proteinele, organismul, in loc sa produca energie, consuma energie, iata de ce este o greseala sa alimentam caii cu cantitati mari de cereale pe timp de iarna. In plus, continutul destul de mare de zaharuri din cereale intra direct in sistemul circulator, ducand la cresterea brusca a glicemiei. Cantitati prea mari de zaharuri in sange pot duce la probleme destul de grave , cum ar fi laminita, Cushing sau miopatiile. Cantitatea minima zilnica de fan care trebuie consumata de un cal cu o greutate de 500 kg e de 7,5 kg (1,5% din greatatea corporala) dar poate ajunge fara probleme pana la 15 kg (3% din greutatea corporala).
Dar exista si surse mai bogate in energie: grasimile vegetale, sau uleiurile. Grasimea este o sursa de energie de 2,25 de ori mai buna decat carbohidratii. Astfel, suplimentarea ratiei cu ulei (de porumb, soia sau floarea soarelui) poate reprezenta o foarte buna alternativa pentru sezonul rece. Uleiul este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 si 6. O cantitate de 100-200 ml de ulei, introdusa zilnic in hrana calului, vor ajuta calul sa obtina o sursa importanta de energie, ii vor da acestuia un par des, neted si lucios, care il va proteja de intemperiile iernii, il vor ajuta sa creasca in greutate dar vor actiona si ca un lubrifiant pentru tubul digestiv, imbunatatind tranzitul furajelor si reducand astfel riscul de aparitie a colicilor. O cantitate prea mare de ulei, din contra, prin accenturea tranzitului poate duce la aparitia diareei si la scaderea asimilarii nutrientilor din furaje.
In concluzie, digestia si fermentarea fibrelor din fan produc caldura care ajuta calul sa isi mentina temperatura pe perioada iernii.
Proteinele
Asa cum am stabilit, unui cal care sta in pasune peste iarna, si care are la dispozitie un fan de buna calitate, care nu sustine extra-efort, nu are nevoie de o suplimentare proteica a ratiei cu concentrate. O ratie cu 10% proteine ii sunt suficiente. Lucerna este tot un furaj bogat in proteine, de aceea nu e recomandata administrarea unei cantitati mai mari de 2-2,5 kg. Totusi, iepele gestante, tineretul in crestere si caii care sunt supusi efortului intens, pot primi un supliment de concentrate si lucerna.
Apa
Chiar si in sezonul de iarna, un cal care nu alapteaza si nu munceste are nevoie de minim 25- 35 litri de apa pe zi. Cel mai indicat e ca aceasta sa fie la discretie , adica disponibila tot timpul. Spre deosebire de iarba, care are in medie o umiditate de 80% (asta inseamna ca 10 kg de iarba contin 8 litri de apa), fanul are o umiditate de doar 10%…deci, cel putin teoretic, e nevoie de mult mai multa apa pentru a inmuia fibrele din tubul digestiv si de a permite bacteriilor intestinale sa o digere corespunzator. Dar in general, iarna, apa e foarte rece. Cercetarile au aratat ca un cal bea cea mai multa cantitate de apa cand aceasta are o temperatura cuprinsa intre 7 si 20 de grade. Daca apa e prea rece, si calul bea o cantitate mare, dar de care are nevoie deoarece consuma mult fan uscat, aceasta va duce la scaderea temperaturii interne. Pentru a-si ridica inapoi temperatura corpului, calul va apela din nou la sursele de energie. Daca acestea nu sunt suficiente, primul instinct ii va spune sa consume mai putina apa. Segmentul in care se digera fibrele la cal este reprezentat de intestinul gros (cecum si colon). Daca apa nu e in cantitate suficienta, acestea se deshidrateaza si apare constipatia (coprostaza colonului), care e una dintre cele mai periculoase forme de colica, si care da batai mari de cap veterinarilor, nu de putine ori fiind mortala.
Apa trebuie asigurata in permanenta. O rezistenta speciala pentru incalzire montata in jgeabul de adapare sau pe conductele din grajd, la fel ca si aplicarea unor materiale izolatoare de calitate vor stimula calul sa bea suficienta apa. De asemenea, aveti grija ca in permanenta acesta sa aiba la dispozitie un bulgare de sare.
Vitaminele si mineralele
Un supliment alimentar complex care sa contina antioxidanti, minerale, oligoelemente, vitamine liposolubile (A, D, E) vor ajuta calul sa treaca mult mai usor peste acest sezon. De asemenea, adaugand un supliment pe baza de probiotice si prebiotice vom ajuta la cresterea digestibilitatii fibrelor din furaje.
Dr. Dan Ignatescu, DVM, MVSc.
Articolul este © Dr. Dan Ignatescu, fiind publicat pe site-ul nostru cu acordul acestuia.
Bună ziua. M-ați putea ajuta cu un sfat de furajare a unui cal care ar trebui să se îngrașe puțin și să intre în iarnă cu un ajutor bun de mâncare?
Buna ziua,
In primul rand, va rugam sa luati in considerare mai multe aspecte, in afara de furajare, intelegand ca este vorba despre un cal usor subponderal. Astfel:
1) In cazul in care pentru acest cal nu a fost instituit si respectat un program normal de deparazitare interna (viermi intestinali), va recomandam sa o faceti. Ideal ar fi sa colaborati cu un medic veterinar specializat pe ecvine, care, cu siguranta, va va recomanda si un efectuarea unei coproculturi inaintea stabilirii produsului optim pentru deparazitarea interna.
2) In egala masura, daca nu a fost efectuata o pilire a dintilor in ultimile 12 luni (ideal din 6 in 6 luni), este mai mult decat recomandat sa luati legatura cu un medic veterinar specializat pe ecvine care sa verifice si sa efectueze aceasta operatiune. In functie de varsta calului si aspectele anatomice individuale care privesc dentitia, instituirea unui program personalizat de pilire a dintilor poate rezolva in proportie foarte mare problemele de pierdere in greutate ale unui cal, corelate cu o furajare corecta si adaptata varstei, nivelului de efort, anotimpului si a altor factori individuali (iapa gestanta, iapa cu manz, armasar de monta etc).
3) Referitor la furajarea propriu-zisa, vom reitera aspectele importante mentionate in acest articol:
– trebuie sa ii asigurati fan de buna calitate (atentie, nu lucerna!), pe care sa il consume la discretie sau minim 3% din greutatea corporala estimata a calului (de exemplu, pentru un cal care cantareste 400kg trebuie administrate 12kg de fan pe zi). Pentru a estima greutatea calului dumneavoastra, puteti folosi o metoda simpla care implica doar masurarea anumitor dimensiuni, conform procedurii explicata in detaliu la urmatorul link: cum se calculeaza greutatea unui cal;
– trebuie sa ii asigurati o cantitate corecta de apa (de preferat la discretie), nu mai putin de 25-30 litri de apa proaspata zilnic, uneori si mai mult in functie de temperatura ambientala si nivelul de efort fizic depus de catre cal;
– este ideal ca sa aiba acces in permanenta acces la sare (cel mai simplu un drob de sare asa cum se vinde de la salina, sau puteti cumpara blocuri de sare cu adaos de seleniu – ideale, deoarece compenseaza lipsa de seleniu din solurile noastre, in special din zona de sud a tarii). Sare cu seleniu puteti comanda la un pret decent de aici: sare cu seleniu;
– ii puteti administra la una dintre mese si 2,5-3kg de lucerna (nu mai mult);
– in egala masura si foarte important, ii puteti adauga treptat in alimentatie si ulei vegetal, cel mai indicat fiind cel de porumb presat la rece. Puteti incepe cu o ratie de 50ml zilnic, pe care sa o cresteti treptat astfel incat in 3 saptamani sa ajungeti la o ratie de 100ml zilnic. Ratia de ulei o puteti integra la o ratie de tarate de grau compusa din 200-250gr de tarate inmuiate in prealabil in apa, pe care sa o administrati o data pe zi. Daca bugetul va permite, puteti mixa ratia de ulei cu un mix de cereale (muesli) destinat cailor (in loc de tarate), de preferat sa nu contina ovaz (de exemplu: muesli fara ovaz);
– si nu in ultimul rand, pentru binele calului, asigurati-va ca acesta se poate misca liber in aer curat zilnic, cat mai mult timp posibil (de exemplu in curte, unde poate fi lasat si la pascut).
Daca nu cunoasteti niciun medic veterinar specializat in ecvine, in functie de zona in care se afla calul va putem recomanda in particular un medic veterinar cat mai aproape de dumneavoastra.
Speram ca am acoperit in mod eficient toata gama de informatii de care aveti nevoie. Succces cu calutul dumneavoastra!
Acum m-ati lămurit. Multumesc mult.