Iarna a debutat de ceva timp, si odata cu ea au inceput sa apara si problemele cauzate de vremea rece si umeda. E sezonul in care apar sau se agraveaza majoritatea afectiunilor respiratorii, dar si sezonul in care creste incidenta cazurilor de colica.

Necesarul energetic pentru cai creste in aceasta perioada, pentru a-si putea mentine temperatura corporala. Cand temperatura exterioara scade sub 0°C, calul are nevoie de cantitati semnificative de energie pentru a reusi sa-si mentina temperatura corporala. Pentru fiecare grad care scade sub zero, e necesara o crestere cu 1% a energiei digestibile. Vantul, umiditatea , caii care nu au parul suficient de dezvoltat, accentueaza senzatia de frig. Pentru a furaja corespunzator un cal in aceasta perioada si pentru a reduce la maxim afectiunile care apar in acest sezon, sunt cativa factori indispensabili: apa, fibrele si nutrientii esentiali.

Fibrele

Odata cu racirea vremii, caii au nevoie de cantitati crescute de energie, cum am mai spus si anterior. Cea mai buna sursa de energie pentru cai e cea obtinuta din fibre. Fibra este un lant lung format din molecule de zaharuri care alcatuiesc celuloza si hemiceluloza din celulele plantelor. Cea mai buna sursa de fibre pentru cai e fanul. Dar cum poate produce fanul caldura?

In primul rand prin digestia celulozei. Dar pentru a degrada (digera) celuloza, caii au nevoie de niste bacterii, care se afla in intestinul gros – cecum si colon. Metoda prin care aceste bacterii comensale din cecum si colon degradeaza celuloza se numeste fermentatie. Pentru realizarea unei fermentatii de calitate, fibra trebuie sa fie suficient de bine inmuiata in apa ( de aceea e important sa stimulam calul sa bea suficienta apa – o sa vedem putin mai incolo cum). Prin fermentatie rezulta produse reziduale, dar si o cantitate semnificativa de caldura, care traverseaza peretele intestinului si apoi e absorbita de organism. Printre substantele reziduale se afla si acizi cu catena scurta sau acizi grasi volatili. Acestia se absorb prin cecum si ajung la nivelul ficatului unde sunt utilizati in metabolismul grasimilor.

Introducerea in hrana a unor suplimente care contin probiotice duce la imbunatatirea considerabila a digestiei fibrelor.

Al doilea mecanism care produce caldura e reprezentat de oxidarea grasimilor vegetale (grasimi care se gasesc de asemenea in fibre).

Spre deosebire, consumul de furaje concentrate (grane) , datorita unui alt tip de digestie, nu produce caldura. Prin digestia granelor, care contin in principal carbohidrati, se elimina in principal zaharuri si proteine. Pentru a descompune proteinele, organismul, in loc sa produca energie, consuma energie, iata de ce este o greseala sa alimentam caii cu cantitati mari de cereale pe timp de iarna. In plus, continutul destul de mare de zaharuri din cereale intra direct in sistemul circulator, ducand la cresterea brusca a glicemiei. Cantitati prea mari de zaharuri in sange pot duce la probleme destul de grave , cum ar fi laminita, Cushing sau miopatiile. Cantitatea minima zilnica de fan care trebuie consumata de un cal cu o greutate de 500 kg e de 7,5 kg (1,5% din greatatea corporala) dar poate ajunge fara probleme pana la 15 kg (3% din greutatea corporala).

Dar exista si surse mai bogate in energie: grasimile vegetale, sau uleiurile. Grasimea este o sursa de energie de 2,25 de ori mai buna decat carbohidratii. Astfel, suplimentarea ratiei cu ulei (de porumb, soia sau floarea soarelui) poate reprezenta o foarte buna alternativa pentru sezonul rece. Uleiul este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 si 6. O cantitate de 100-200 ml de ulei, introdusa zilnic in hrana calului, vor ajuta calul sa obtina o sursa importanta de energie, ii vor da acestuia un par des, neted si lucios, care il va proteja de intemperiile iernii, il vor ajuta sa creasca in greutate dar vor actiona si ca un lubrifiant pentru tubul digestiv, imbunatatind tranzitul furajelor si reducand astfel riscul de aparitie a colicilor. O cantitate prea mare de ulei, din contra, prin accenturea tranzitului poate duce la aparitia diareei si la scaderea asimilarii nutrientilor din furaje.

In concluzie, digestia si fermentarea fibrelor din fan produc caldura care ajuta calul sa isi mentina temperatura pe perioada iernii.

Proteinele

Asa cum am stabilit, unui cal care sta in pasune peste iarna, si care are la dispozitie un fan de buna calitate, care nu sustine extra-efort, nu are nevoie de o suplimentare proteica a ratiei cu concentrate. O ratie cu 10% proteine ii sunt suficiente. Lucerna este tot un furaj bogat in proteine, de aceea nu e recomandata administrarea unei cantitati mai mari de 2-2,5 kg. Totusi, iepele gestante, tineretul in crestere si caii care sunt supusi efortului intens, pot primi un supliment de concentrate si lucerna.

Apa

Chiar si in sezonul de iarna, un cal care nu alapteaza si nu munceste are nevoie de minim 25- 35 litri de apa pe zi. Cel mai indicat e ca aceasta sa fie la discretie , adica disponibila tot timpul. Spre deosebire de iarba, care are in medie o umiditate de 80% (asta inseamna ca 10 kg de iarba contin 8 litri de apa), fanul are o umiditate de doar 10%…deci, cel putin teoretic, e nevoie de mult mai multa apa pentru a inmuia fibrele din tubul digestiv si de a permite bacteriilor intestinale sa o digere corespunzator. Dar in general, iarna, apa e foarte rece. Cercetarile au aratat ca un cal bea cea mai multa cantitate de apa cand aceasta are o temperatura cuprinsa intre 7 si 20 de grade. Daca apa e prea rece, si calul bea o cantitate mare, dar de care are nevoie deoarece consuma mult fan uscat, aceasta va duce la scaderea temperaturii interne. Pentru a-si ridica inapoi temperatura corpului, calul va apela din nou la sursele de energie. Daca acestea nu sunt suficiente, primul instinct ii va spune sa consume mai putina apa. Segmentul in care se digera fibrele la cal este reprezentat de intestinul gros (cecum si colon). Daca apa nu e in cantitate suficienta, acestea se deshidrateaza si apare constipatia (coprostaza colonului), care e una dintre cele mai periculoase forme de colica, si care da batai mari de cap veterinarilor, nu de putine ori fiind mortala.

Apa trebuie asigurata in permanenta. O rezistenta speciala pentru incalzire montata in jgeabul de adapare sau pe conductele din grajd, la fel ca si aplicarea unor materiale izolatoare de calitate vor stimula calul sa bea suficienta apa. De asemenea, aveti grija ca in permanenta acesta sa aiba la dispozitie un bulgare de sare.

Vitaminele si mineralele

Un supliment alimentar complex care sa contina antioxidanti, minerale, oligoelemente, vitamine liposolubile (A, D, E) vor ajuta calul sa treaca mult mai usor peste acest sezon. De asemenea, adaugand un supliment pe baza de probiotice si prebiotice vom ajuta la cresterea digestibilitatii fibrelor din furaje.

Dr. Dan Ignatescu, DVM, MVSc.

 Articolul este © Dr. Dan Ignatescu, fiind publicat pe site-ul nostru cu acordul acestuia.